Catalunya durant els segles XVI i XVII



 En aquesta pàgina estudiarem la història de Catalunya durant els segles XVI i XVII. Hi ha explicació i enllaços a vídeos i articles relacionats. També incloc RECURSOS  D'AMPLIACIÓ i RECURSOS DE REFORÇ ( I ) i ( II )

INTRODUCCIÓ

El matrimoni de Ferran d’Aragó amb Isabel de Castella va ser  l’origen de la monarquia hispànica.

Carles I va ser proclamat rei de Castella i de la Corona d’Aragó  el 1517.

Des de llavors Catalunya va quedar vinculada al conjunt de  territoris governats per la dinastia dels Habsburg.

Durant tota l’Edat Moderna (segles XVI-XVII) Catalunya va  mantenir les institucions, les lleis, l’administració pública, la  moneda i la llengua.

En aquesta pàgina estudiarem la història de Catalunya durant els segles XVI i XVII. Hi ha explicació i enllaços a vídeos i articles relacionats. També incloc RECURSOS  D'AMPLIACIÓ i RECURSOS DE REFORÇ.

LA MONARQUIA HISPÀNICA

L’herència que va rebre Carles I el va convertir en el primer  monarca que ostentava alhora els títols de rei de Castella i de la  Corona d’Aragó.

En la monarquia dels Reis Catòlics tots dos territoris van  conservar les lleis i les institucions pròpies.

La nova monarquia hispànica estava liderada per Castella, on  hi havia el rei i la cort, i des d’on es governaven tots els  territoris que tenien sota el seu domini.

Les institucions reials a Catalunya

Catalunya va esdevenir un territori perifèric del gran imperi  governat des de Castella.

A més de les institucions creades per la monarquia hispànica,  Catalunya va continuar mantenint les seves institucions  tradicionals.

Les Corts.

La Diputació del General o Generalitat.

Els consells.

LA POBLACIÓ CATALANA

A l’Edat Moderna Catalunya era un país poc poblat: la densitat  de població era baixa i als nuclis urbans hi havia pocs habitants.

Al llarg dels segles XVI i XVII la població catalana no va aconseguir de superar mai el sostre dels 500000 habitants.

Durant el segle XVI la població catalana va créixer  lleugerament. Un factor important d’aquest creixement va ser  l’arribada d’immigrants procedents del sud de França.

Al segle XVII, època de crisi demogràfica a tot Europa, a  Catalunya va tornar a disminuir la població.

Una sèrie d’epidèmies van assolar el país a partir del 1629 i posaren fi al període de creixement anterior.

Les vegueries catalanes del segle XVII


L’EXPULSIÓ DELS MORISCOS

L’any 1609 el rei Felip III va decretar l’expulsió dels moriscos  de tot el territori de la monarquia.

Aquesta mesura obeïa a motivacions de tipus religiós i social,  entre d’altres.

A Catalunya l’expulsió va afectar unes 5000 persones, l’1 % de  la població.

La majoria es localitzava a les comarques de l’Ebre i del Baix  Segre i es dedicava principalment a l’agricultura

LA DAVALLADA ECONÒMICA

Als segles XVI i XVII es va produir una davallada de l’economia  catalana.

La davallada del comerç mediterrani en favor de les rutes  atlàntiques cap a Amèrica va afectar directament les activitats  comercials dels catalans. Les exportacions se’n van ressentir.

L’agricultura va esdevenir l’activitat econòmica principal. El  conreu més extens al llarg del segle van ser els cereals,  fonamentalment blat, ordi i sègol.

A les ciutats l’artesania continuava en mans dels gremis.

EL REDREÇAMENT DE L’ECONOMIA CATALANA

A finals del segle XVII el panorama va canviar i l’economia  catalana va iniciar un període de recuperació que va posar les  bases de les transformacions del segle XVIII i de la  industrialització posterior.

Algunes comarques del litoral van començar a especialitzar-se en  la vinya.

Algunes famílies pageses van començar a combinar les feines
agrícoles amb l’elaboració de teixits.

El comerç va tenir una certa recuperació i alguns productes van  començar a ser exportats cap als mercats del Mediterrani i de  l’Atlàntic.

ELS DIVERSOS GRUPS SOCIALS

La noblesa i el clero. La noblesa continuà sent el grup social  predominant. L’Església va patir un cert procés de  castellanització.

La burgesia. Va perdre una bona part de la força que tenia a la  Catalunya medieval. Als mercaders se’ls van reduir els ingressos i  els gremis van créixer en nombre.

La pagesia. Una immensa part de la població vivia al camp. La fi  del conflicte remença i la Sentència Arbitral de Guadalupe  beneficiaren un sector dels remences, els pagesos grassos.

PIRATES I CORSARIS

Durant els segles XVI i XVII els atacs de pirates i corsaris  provinents del Magrib i de l’Imperi Otomà van ser força  freqüents a la costa catalana.

Moltes ciutats costaneres van ser saquejades i el comerç  mediterrani es va trobar amb noves dificultats.

Per defensar-se de la pirateria, al llarg de la costa del Principat  s’hi van aixecar torres de defensa i a les ciutats costaneres s’hi  van construir muralles amb torres de guaita.

També es van organitzar expedicions corsàries de defensa i la
Generalitat va disposar de galeres pròpies per vigilar la costa.

LA GUERRA DELS SEGADORS
CAUSES

La revolta catalana del 1640 va tenir un doble component social i  polític.

Va ser una revolta pagesa contra els senyors i les autoritats com a  protesta per la situació de misèria en què es trobaven, a causa de  les fortes càrregues fiscals que suportaven.

També va ser una revolta de les classes altes catalanes (noblesa i burgesia)  contra els intents del comte duc d’Olivares d’uniformar la  monarquia segons les lleis i les institucions de Castella.

El conflicte esclatà l’any 1626, en què les Corts catalanes van  rebutjar la proposta del rei d’aportar    16.000 homes al projecte de  La Unión de Armas d’Olivares.

LA REVOLTA DELS SEGADORS
El problema amb els soldats que havien d’allotjar-se a Catalunya  es va aguditzar cap a l’any 1640 com a conseqüència de la fam i  la guerra de la població catalana.

La revolta pagesa es va iniciar quan els pagesos es van negar a  allotjar els soldats.

El moment culminant d’aquesta revolta es va produir el 7 de juny  amb els esdeveniments del Corpus de Sang, en què un grup de  segadors es va enfrontar a les autoritats i hi hagué morts.

La revolta dels segadors va ser una protesta dels grups més  pobres de la societat contra els senyors i contra les autoritats  polítiques que els obligaven a fer-se càrrec de les despeses de la  guerra.


L’ENFRONTAMENT AMB LA MONARQUIA (1640-1652)
Les classes altes i aristocràtiques i els governants del Principat es van  atemorir davant la revolta pagesa i la van voler capitalitzar en  profit propi. Aleshores la revolta assolí el caràcter més polític.

Pau Claris, president de la Generalitat, va establir contactes amb  França i va proposar la integració de Catalunya a la Corona  francesa per deslliurar-se del domini castellà.

Aleshores va començar una guerra que va durar tretze anys i que va enfrontar catalans i francesos amb la monarquia hispànica.

La guerra a Catalunya es va acabar el 1652, any en què la ciutat  de Barcelona va capitular (es va rendir) davant les tropes del rei Felip IV.
Catalunya i el Tractat dels Pirineus

1 comentario: